Davant les properes eleccions a Rector de la Universitat de València

  L’associació Joves Investigadors, l’objectiu principal de la qual és pugnar per la dignificació de la carrera investigadora, desitja manifestar públicament mitjançant aquest comunicat la seva posición davant les imminents eleccions a rector de la Universitat de València.

  Sigui el que sigui l’equip rectoral que resulti finalment triat, Joves Investigadors aposta per un rector i un equip rectoral que afrontin amb valentia els reiterats impagaments de la Generalitat Valenciana i les retallades del Ministeri d’Economia i Competitivitat. Enfront d’aquestes inaceptables polítiques, cal alguna estratègia diferent a practicar només el fàcil victimisme. En les circumstàncies actuals, la comunitat universitària requereix gestors capaços d’enfrontar-se al desmantellament de la universitat pública i a la minimització de l’activitat investigadora, tant per a guanyar en autoritat moral i presència social com per a proporcionar-li la cobertura de les seves necessitats.

  Joves Investigadors recomana a ambdues candidatures un profund canvi en la vigent orientació del finançament a la investigació de la Universitat de València. Cal redimensionar i optimitzar les despeses administratives, i especialment l’estructura del Rectorat, fins a ajustar-les i eliminar l’actual desproporció entre eixes partides i el capítol d’inversió en investigació. Una universitat competitiva en el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior requereix mesures exactament contràries a les adoptades per les administracions estatal i autonòmica des del començament de la crisi del model productiu del turisme i el taulell: incrementar, o almenys mantenir, les partides pressupostàries destinades a la I+D+i i, per contra, reduir fins a optimitzar les despeses produïdes pels òrgans gestors. Esperem que la futura administració universitària no cometi els mateixos errors.

  Potser així guanyaríem fons per a incrementar l’escàs nombre de contractes predoctorals d’Atracció del Talent o de contractes d’investigador doctor propis de la Universitat de Valencia oferts en els últims anys. O fins i tot normalitzar el col.lectiu del Personal Investigador en Formació (PIF) com a estament universitari ja existent. Senyors candidats, per què tenim tants de Vicerectorats i encara cap negociat o servei d’ús exclusiu per al PIF com sí ocorre amb la resta d’estaments universitaris? No és hora ja d’eliminar absurds com ara “Personal d’Administració i Serveis (PAS) Investigador”? No els sembla a vostès intolerable, per exemple, que un investigador el qual gaudeix d’un contracte Prometeu de la Generalitat Valenciana no puga votar al seu representant PIF al claustre de la Universitat de València? Per què no es comprometen vostès a que la Universitat de València deixi d’abusar de la figura del Professor Associat i en canvi utilitzi els recursos corresponents per a oferir un major nombre de places de tenure track o amb possibilitat de consolidació, com ara les d’Ajudant Doctor?

  Per finalitzar, des de Joves Investigadors volem manifestar la nostra perplexitat en comprobar que, ni en programes ni en actes d’ambdues candidatures, s’ha conferit la suficient importància a un dels pilars bàsics de l’activitat universitària: la investigació. Per suplir aquest buit de la campanya electoral, Joves Investigadors ha intentat durant tres setmanes per activa, passiva i perifràstica, organitzar una trobada específica sobre investigació entre ambdós candidats a rector o, en defecte d’això, entre ambdues candidates a vicerectora d’investigació. Volem agrair a la candidatura de Vicent Martínez la bona predisposició mostrada sobre aquest tema, al mateix temps que expresar el nostre profund malestar amb la candidatura d’Esteban Morcillo per no contribuir a la celebració de l’esdeveniment.

  Esta entrada fue publicada en Actividades, Asociación, Documentos de JI, Noticias. Guarda el enlace permanente.